Klasična ali drsalna tehnika teka?

Zagotovo najpogostejše vprašanje začetnikov je, katero tehniko teka na smučeh izbrati najprej. Katera tehnika teka na smučeh je torej najprimernejša za začetnika? Navedli bomo nekaj priporočil za vse, ki se še odločate o tem, kateri tečaj teka na smučeh izbrati.

Klasična tehnika

  • Ste popolni začetnik?
  • Niste še nikdar tekli na smučeh ali smučali (alpsko)?
  • Nimate izkušenj z drsanjem ali rolanjem?

Odgovor je jasen: klasična tehnika je odlična izbira, na ta način boste najhitreje osvojili potrebno znanje za samostojno vadbo na smučeh! Tek v klasični tehniki je naravno gibanje, podobno hoji oz. običajnemu teku. Pri tej tehniki imamo smuči postavljene vzporedno in ponavadi tečemo v smučini, nekakšnem snežnem kanalu, ki smučko usmerja. To je za začetnika veliko olajšanje, saj je lažje loviti ravnotežje, smučina pa nas vodi tudi skozi zavoje.
Klasična tehnika je seveda primerna tudi za vse, ki že imajo izkušnje s smučanjem ali smučarskim tekom. Je odlična aerobna vadba, ki vključuje vse mišične skupine. Zmotno je mišljenje, da v klasični tehniki ni mogoče teči hitro. Prav tako je velika zmota, da je klasična tehnika primerna le za starejše, za turiste in kondicijsko manj pripravljene! Vsekakor je pomembno osvojiti pravilno tehniko teka, šele potem postane tek v klasični tehniki zares “tek” in ne le hoja s smučmi in palicami! Prednost teka v klasični tehniki je tudi možnost, da s temi smučmi zavijemo na neurejen teren. S klasičnimi smučmi se lahko odpravimo tudi na pohod po celem snegu ali si sami uredimo “smučino” v bližini svojega doma.

Drsalna tehnika

  • Ste že tekli na smučeh?
  • Rolate oz. drsate?
  • Ste navijač Jakova Faka?

Prava izbira za vas je tek v drsalni tehniki! Drsalna tehnika imenovana tudi ” skate ” ali  ” prosta ” tehnika, je moderna oblika teka na smučeh, ki se je razvila ob koncu prejšnjega stoletja. Tekač ne teče več v smučini, ki bi smuči usmerjala, ampak na široki, utrjeni smučarski progi. Pri tem ima smuči v značilni škarjasti v-poziciji ter podobno kot pri drsanju odriva vstran zdaj z eno, zdaj z drugo nogo. Delo nog spremlja soročno odrivanje s palicami. Kot že ime pove, smo pri drsalni tehniki veliko bolj prosti, zato potrebujemo odlično ravnotežje in več vaje, da osvojimo pravilno tehniko teka. Pomanjkljivost drsalne tehnike je, da za tek potrebujemo dobro pripravljene proge, prednost pa velika dinamičnost in atraktivnost ” skatinga “.

klasika_ali_skate

Aleksej Dolinšek, dipl.šp.rek.
Šola teka na smučeh Ad-venture.si