Novice iz kirgizijskih sten!

Poli se oglaša iz kirgizijskega Tien Shana (Nebesne gore op.p.), kjer trenutno poteka slovenska alpinistična odprava! Omeniti je potrebno, da so povezave s svetom tamkaj zelo okrnjene, edina prava vez je satelitski telefon preko katerega pošiljajo bolj ali manj skopa SMS sporočila.

Vseeno smo izvedeli fantastične novice, namreč Poli je opravil prvenstveni vzpon v eni izmed sten! Torej gre za goro oz. steno, ki je bila do sedaj še nedotaknjena ali pa se po tej smeri na njen vrh ni povzpel še nihče. Velik uspeh, o katerem bo zagotovo še dosti slišati!

Člani odprave imajo veliko različnih ciljev, nekateri so si izbrali alpinistične smuke, drugi prvenstvene smeri, spet tretji pristope na najvišje vrhove tega kirgizijskega gorovja. Raznolika ekipa z raznolikimi željami-očitno recept za uspeh! Sicer je karavana na poti do baznega tabora naletela na določene ovire, največ preglavic pa jim je povzročilo veliko močvirje, kjer so za prehod porabili 2 dni dragocenega časa. Tudi tovornjaki 6×6 očitno niso vsemogočni na takem terenu.

Zdravje ekipe je zadovoljivo, z izjemo prebavnih motenj, kar pri teh višinah in nekoliko drugačnih higienskih razmerah ni nenavadno. Aklimatizacijski vzponi so med drugim vsebovali tudi 4.600m visok vrh Lvitsa. Člani odprave  bodo v baznem taboru preživeli še dober teden, torej se bo še dosti dogajalo. Takoj ko izvemo kaj novega seveda poročamo!

Srečno Poli & ekipa!

4 misli o “Novice iz kirgizijskih sten!

Komentiranje je zaprto.