Popotovanje iz Litije do Čateža.

Pa je za nami, Levstikova pot namreč. Sicer ne iz Litije, iz Šmartnega pri Litiji smo jo preteklo soboto v dobri družbi mahnili proti Čatežu.

Ob osmi uri zjutraj, tako kot Levstik davno nazaj. 10 pohodnic in pohodnikov, ter polni nahrbtniki dobre volje. V jutranji megli (in seveda po obvezni jutranji kavici) smo že sopihali v prve brege. Janja, Karmen, Tamara, Katarina, Adrijana, Blaž, Gašper, Klemen in moja malenkost. Še ni minilo uro hoda, že nas prijazen domačin povabi v “zidanico” na kozarec rujnega za moč in pogum 🙂

Kot nam je g. Jože zaupal, hodimo po deželi prijaznih ljudi in z dobrim občutkom smo nadaljevali naprej proti Libergi. Počasi se je prikazalo tudi sonce in jesenska narava je zasijala v vsem veličastvu. Ker smo se podali na pot dober mesec dni pred pravim “uradnim” pohodom, še ni bilo novega vinca na pokušino. Po nogradih so pridne roke še trgale grozdje iz zidanic pa je lepo dišalo po pridelavi žlahtne kapljice.

Pri cerkvici sv.Petra smo pomalicali, in prebrali nekaj odstavkov Levstikovega ” Popotovanja”. Močno nas je nasmejala starodavna govorica, ter seveda “poldruga motika” katero je avtor zapazil v eni izmed zidanic na poti. Pot pa nas je vodila naprej…

Zopet nas je mimogrede v svoji zidanici pogostil Jože, seveda ne isti Jože kot poprej. Tokrat smo degustirali rdečega, kar nekaj vrst njega. Belemu smo se raje izognili, gospodar je namreč vedel povedati, da je do romarskega Zaplaza, preko katerega se bomo spustili na Čatež še 2 uri hoda. Jože, razgledan gospod pri sedemdesetih nas je navdušil s svojim pogledom na mlade. ” Mladi se morajo sprostiti. Morajo biti veseli. Mlad človek se mora znati sprostiti”. Seveda se strinjamo gospod Jože in še na mnoga leta!

Dan se je počasi prevešal v popoldan, popoldan pa v večer in s skupnimi močmi smo po 21km hoda dosegli našo Meko oziroma Čatež! Gostilna nas je pričakala odprtih duri in vsi prijetno utrujeni in zadovoljni smo posegli po dobrotah domače kuhinje, ter seveda po najmočnejši brezalkoholni pijači – Cvičku!

Večer, ki se je prevesil že v jutro smo zaključili v domu CŠOD Čebelica v čigar posteljah smo se zbudili v prekrasen sončen dan.

Nasvidenje prihodnjič…

Fotografije s popotovanja najdete tukaj