Še nekaj dni do PBP 2011

Le še 5 dni nas loči do pričetka najstarejše kolesarske prireditve na svetu; breveta Pariz – Brest – Pariz, 1.230km dolgega neprekinjenega kolesarjenja, ki se ga bomo udeležili kolesarji z vseh celin sveta. Veličastna prireditev, ki ni tekmovalnega značaja, vedno znova piše nove zgodbe in letos bova svoji prinesla domov tudi dva člana ŠD Ad-venture.si. Z Juretom Keržanom bova poizkusila čim bolje opraviti s to tradicionalno preizkušnjo, ki so jo prvič organizirali že leta 1891!

Legendarni Charles Torrent, zmagovalec prvega PBP leta 1891

Davnega leta 1891 je na tekmovalni premierni izvedbi PBPja zmagal francoz Charles Terront, s časom 71h 22min. Na poti ni zatisnil očesa in si tako privozil zmago s povprečno hitrostjo slabih 17km/h. Neverjeten dosežek, glede na to, da so bile takrat ceste še neasfaltirane, kolesa pa niti senca današnje visoke tehnologije! Kolesarji niso imeli primernih luči za nočno vožnjo, da o športni prehrani ne govorimo! Danes rekreativni kolesarji PBP prevozijo v času med 46 in 90h, vse kar je hitrejše od 70h pa velja za precej hitro. Mnogo je takih, ki lovijo zadnje minute pred iztekom časovnega limita. Takšni ponavadi požanjejo tudi največji aplavz in resnično jim je za čestitati.

Z Juretom imava tudi manjšo spremljevalno ekipo; z avtodomom naju bosta na kontrolnih točkah, ki so med seboj oddaljene med 80 in 140km čakali Jana in Melita. Mislim, da ju bova vsakič bolj vesela! Če bo šlo vse po načrtih, bova nazaj v Pariz prikolesarila v približno 60 urah, seveda pa se na tako dolgi poti lahko marsikaj pripeti. Vsekakor je pomembno priti na cilj v časovnem limitu, ostalo pa bomo še videli!

Na 1.230km dolgo pot odrineva v nedeljo 21.avgusta popoldan; Jure ob 16. uri v skupini s časovno omejitvijo 80h, sam pa v družbi ležečih kolesarjev dobro uro in pol kasneje. Ker pričakujeva, da bom z ležečim kolesom hitrejši naj bi hitro nadoknadil 1,5h zaostanka, nato pa bova pot nadaljevala skupaj-upajmo v primerni skupinici kolesarjev podobne pripravljenosti in hitrosti.

Pripravljamo tudi vse potrebno za javljanja s terena, tako da bo mogoče potek breveta spremljati preko strani Ad-venture.si. Pričakujete lahko fotografije, kakšno izjavo, zanimivosti…vabljeni v našo družbo!

O pripravah sem zapisal tudi serijo člankov na spletni strani Udobnoposvetu.si. Tako lahko preberete nekaj o treningih za takšne podvige, prehrani ter opremi, ki jo bom uporabil na brevetu Pariz – Brest – Pariz.