Skupaj na Ljubljanski maraton 1.del

Tako, odločitev je padla. Nastopili boste na čisto pravem maratonu. Že si predstavljate množico tekačev, naelektreno ozračje, vaše prijatelje in znance, ki navijajo ob poti in sebe, kako z neverjetno lahkotnostjo premagujete kilometre do cilja… Pa bo res tako? 🙂

Do Ljubljanskega maratona nas loči še dober mesec in pol. Zagotovo ste s pripravami že pričeli, ali pa ves čas ohranjate stopnjo telesne pripravljenosti z drugimi športi in boste do maratona vključili še tekaški trening.

Kakorkoli že – za tiste pretežno neaktivne, je letošnji vlak za LJ maraton žal že odpeljal. Tudi če se na vse kriplje trudite in naprezate, bi takšno početje verjetno prineslo preveč negativnih posledic. Telo namreč potrebuje za prilagoditve na tovrstno aktivnost več časa, kot ga imate na voljo. Pretiravanje pri tekaški vadbi pa se skoraj zagotovo konča s poškodbami. Poškodb pa se ne ubranijo niti izkušeni tekači, zatorej nekaj osnovnih napotkov za tiste, ki želite maraton preteči brez težav pa tudi brez postavljanja rekordov!

  • Izbira podlage je izredno pomembna, saj neposredno vpliva na obremenitve naših sklepov, vezi in mišic. Za vsako ceno se izogibajmo teka po asfaltu in betonu! Raje poiščimo makadamske ali še bolje gozdne, morda celo travnate poti. Seveda bomo pred maratonom krajše razdalje pretekli tudi po asfaltu, vendar ni prav nobene potrebe, da obremenjujemo telo z veliko količino teka po trdih podlagah.
  • Hitrost teka naj bo nizka! Naj vas različni programi treninga, ki vključujejo šprinte ter intervale ne zmedejo. Poslušajmo svoje telo in tecimo v takšnem tempu, da se še lahko normalno pogovarjamo s sotekači. V veliko pomoč nam je lahko tudi merilec srčnega utripa, obremenitev pa naj ne presega 75% maksimalnega srčnega utripa. Naj nas ne bo sram hoditi! Tudi hoja v klanec je povsem primerna oblika vadbe za dosego našega cilja-seveda pa ne more nadomestiti teka.
  • Količina vadbe naj bo v mesecu septembru zmerna. 3x ali 4x na teden bo ravno prav. Povečujmo trajanje (dolžino) treningov, nikar pa ne tecimo hitreje. Rekordov tokrat ne postavljamo – je res? Ne pozabite na počitek med treningi, ki ga vaše telo nujno potrebuje.

Želim vam veliko uspeha in lepega vremena pri treningih. V mesecu oktobru bomo na treh skupnih treningih preverili stopnjo svoje kondicije, si postavili realne cilje in moči usmerili v njihovo uresničitev.

Zdaj pa teečeeeemmmm ….

2 misli o “Skupaj na Ljubljanski maraton 1.del

  • Difovc! Bolj difovske objave z več difovskimi izrazi ne bi mogu napisat! 🙂 😉

    Treniramo, treniramo… 🙂

Komentiranje je zaprto.