10/01/2012

O teku na smučeh

Kaj je tek na smučeh?

Najatraktivnejša oblika zimske rekreacije je zagotovo tek na smučeh, ki pri nas in po svetu pridobiva vedno več privržencev. Tek na smučeh v klasični ali drsalni tehniki je zelo priporočljiva aktivnost za ljudi vseh starosti. Pri teku na smučeh aktiviramo vse mišične skupine našega telesa, poleg tega pa gre za “mehko” dejavnost, ki ne preobremenjuje naših sklepov. Smučarski tek je izrazita aerobna disciplina z največjo porabo kalorij med zimskimi športi!

teK_5

Ponudba tečajev  Termini tečajev 2014/2015   Cenik tečajev in storitev 

Tek na smučeh delimo na dve glavni vrsti. Tek v klasični tehniki je zelo naravno gibanje, podobno hoji ali običajnemu teku. Tekač teče v smučini, nekakšnih kanalih v snegu, ki usmerjajo smuči. Klasična tehnika je zelo primerna za prve korake na tekaških smučeh in kot uvod v drsalno tehniko.  Tek v drsalni tehniki (skate, skating, prosti slog) poteka na širši, urejeni progi, po kateri tekač drsa z značilno škarjasto postavitvijo smuči. Drsalna tehnika je za začetnika nekoliko zahtevnejša vendar priljubljena, saj omogoča večjo mero prostosti, svobode ter tudi višjo hitrost teka.

[bg_faq_start]

Tek v klasični tehniki

Tek na smučeh v klasični tehniki vsebuje naslednje elemente: soročni odriv, dvotaktni diagonalni korak, dvotaktni diagonalni korak s škarjasto postavitvijo smuči, tehnike zavijanja, zaustavljanja, spustov. Tečaj teka na smučeh v klasični tehniki vsebuje vse naštete elemente; v osnovnem tečaju gre za tiste nekoliko lažje, v nadaljevalnem tečaju pa se lotimo zahtevnejših elementov in bolj ekonomične / hitre izvedbe!
[bg_faq_end]

[bg_faq_start]

Tek v drsalni tehniki

Tek na smučeh v drsalni tehniki vsebuje naslednje elemente: drsalni korak, soročni odriv, poldrsalni korak, dvojni drsalni korak s podaljšanim drsenjem, krajši dvojni drsalni korak, tehnike zavijanja, zaustavljanja, spustov. V nadaljevalnem tečaju drsalne tehnike dodamo še drsalni korak z diagonalnim delom rok ter enojni drsalni korak.
[bg_faq_end]

[bg_faq_start]

Oprema za tek na smučeh

Klasična tehnika: tekaške smuči za klasično tehniko so nekoliko daljše, lahko so tudi malce širše in spredaj bolj zakrivljene. Čevlji za klasično tehniko so mehki v podplatu  in pol-visoki. Pazimo, da je oprema za tek na smučeh pravinih dimenzij za našo telesno višino! Dolžina smuči: telesna višina +15 do +20 cm . Palice za tek na smučeh, 25cm krajše od telesne višine (natančnejše določimo s formulo: telesna višina x 0,85). Začetnikom priporočamo uporabo narebrenih smuči, ki jih ni potrebno mazati z mažami za oprijem. Osnovna oprema za tek na smučeh je na voljo tudi za izposojo, ko obiščete tečaj teka na smučeh.

Drsalna tehnika: tekaške smuči za drsalno tehniko teka so nekoliko krajše, telesni višini prištejmo +5 do +10  cm. Čevlji za drsalno tehniko teka na smučeh so visoki, podplat je trd, ob straneh imajo značilne opornice, ki fiksirajo skočni sklep. Palice za tek na smučeh v drsalni tehniki naj bodo 15 cm krajše od telesne višine (natančnejše določimo s formulo: telesna višina x 0,9). Oprema za tek na smučeh v drsalni tehniki je na voljo v večini tekaških centrov.

Oprema za tek na smučeh v drsalni in klasični tehniki je na voljo za izposojo na  Pokljuki, Rogli, Arehu in v Ratečah. Potrebna je predhodna rezervacija-navedite ob prijavi. Strošek poldnevnega najema smuči, čevljev in palic je od 15€ dalje.

Skupna oprema za obe tehniki: več tanjših slojev športnih oblačil; priporočljivo bolj oprijetih, ki ne motijo pri teku, kapa, sončna očala, krema za sončenje.

[bg_faq_end]

 

Pošljite nam povpraševanje za tečaj teka na smučeh!

[bestwebsoft_contact_form lang=sl]

Informacije tudi na 040 675 604 ali drustvo.adventure@gmail.com

Vadeči se tečajev udeležujejo na lastno odgovornost.

4 misli o “O teku na smučeh

    • Jaz in moja žena sva se udeležila osnovnega tečaja drsalne tehnike, kar se je izkazalo za pravo odločitev, ker brez tečaja težko ali sploh ne napreduješ v smučarskem teku. Zdaj trenirava, kar sva se naučila in greva verjetno drugo leto še na nadaljevalni tečaj. Hvala za pomoč!

  • V soboto se je naša družina (mama, oče in 7-letna hči) odločila za 3urni tečaj klasičnega teka na smučeh. Prvič smo stali an smučkah in smo popolnoma navdušeni. Zdaj upamo, da bi vreme vsaj še malo zdržalo in nam dovolilo še nekaj tekaških užitkov pred naslednjo sezono.

    Aleksej, hvala! Ostanemo na zvezi.

Komentiranje je zaprto.