Utrinki s kolesarskega paradiranja.

Napovedana “kolesarska parada” je uspela. V opomin “oblasti” in kot izraz želje in potrebe po boljši prometni ureditvi za kolesarje v našem glavnem mestu. Zbralo se nas je okoli 100, na vse mogočih kolesih in vseh starostnih skupin.

Dogodki kot je bil omenjeni, vedno izzovejo številne polemike; tako med kolesarsko kot avtomobilistično srenjo, če se lahko tako izrazim. Že dejstvo, da se nas je zbralo le okrog 100 in ne tisoče udeležencev pove, da si le redki predstavljajo alternativno prometno ureditev. Kaj šele, da bi po opravkih šli s kolesom. Še na lep sončen dan je marsikomu lažje v neskončnost iskati parkirno mesto, kot pa sesti na kolo za tistih nekaj minut, hrati opraviti obveznosti in še narediti nekaj zase!

Kot sem že nekje zapisal-glavna težava je, tako kot v večini primerov – v glavi! To je tista stvar, ki jo imajo nekateri ljudje med ušesi. Večina naših problemov, je z objektivnega vidika namreč preprosta. Skoraj vsakdo najde zanje s pomočjo čiste, prirojene  intuicije tudi rešitev. Ampak do rešitve same je še ogromen korak-osebna odločitev in “premik v glavi”. Žal bo na ta preskok potrebno počakati tudi v primeru kolesarjenja kot načina prevoza. Da lahko pri tem razne institucije, politika itd. še kako pomagajo, se pa najbrž strinjamo?

No, na paradi ni bilo parlamentarcev občinarjev ali kakšnih drugih funkcionarjev! Glede na povolilno obdobje nisem presenečen!

Upam,da so dobili na Ljubljanski kolesarski mreži (to je namreč organizacija, ki je organizirala to prireditev) nov zagon in še več volje za njihovo delo! Prav tako si želim, da bi v bodoče kolesarji tudi neorganizirano pokazali, da je kolo zdravo, hitro in varno prevozno sredstvo. Poskusi s t.i. “Kritičnimi masami” so pri nas že bili, niso pa se še popolnoma prijeli.

Tako pa bo morda nekoč izgledala Ljubljana. Ali pa se bomo pač morali preseliti v Copenhagen ?!

Cycling Copenhagen, Through North American Eyes from Streetfilms on Vimeo.