Pohodništvo na tekaških smučeh

Če niste prepričani, ali je tek na smučeh prava zimska športna dejavnost za vas ali če se bojite, da sploh niste za na smuči, potem je pohodništvo na tekaških smučeh odlična priložnost, da preizkusite, če to res drži. Namreč, pohodništvo a tekaških smučeh je primerno za stare in mlade, za tiste z malo in več kondicije, najpomembneje pa je, da za tovrstno dejavnost ni potrebnega veliko znanja. Gibanje je zelo podobno navadni hoji. Razlika je seveda v tem, kako hitro se naš gibalni aparat prilagodi na opremo, ki jo pri tem uporabljamo. Smuči niso v tem primeru nič drugega, kot podaljšek našega telesa, ki nam omogoča določene prednosti v danih pogojih. Poleg tega je pohodništvo na smučeh precej bolj razgibana dejavnost kot sama hoja, je racionalnejša in omogoča gibanje tako po urejenih smučinah kot po neurejenih terenih. Zelo dobro se obnese v različnih snegovih, če se podamo na kakšen hrib, pa je povratek v dolino lahko bistveno hitrejši in veliko bolj doživet.

Slikce s Pokljuke1

Seveda je treba nekoliko pozornosti posvetiti izbiri ustrezne opreme. Za pohodništvo povsem zadostuje oprema za klasično tehniko teka. Večja krivina smuči omogoča lažje utiranje poti v snegu. Obvezna je uporaba maž za oprijem na predelu pod vezjo in še nekoliko proti krivini, ki bodo omogočale, da bodo naše smučke zares “prijele” na vsakem koraku in tako ne bo aftbonus.org nepotrebnega oddrsavanja nazaj. Za začetnike so te smuči zaradi same priprave lahko nekoliko zahtevnejše, zato se priporoča uporaba ti. narebrenih smuči. Te so na spodnjem srednjem delu obdelane v obliki ribjih lusk, ki v stiku s podlago ustvarjajo trenje in tako preprečujejo, da bi smučka zdrsela nazaj. Narebrene smuči so za pohode odlične, zlasti ker omogočajo dober oprijem na vseh snežnih podlagah. Tako ni skrbi, če nas na pohodu preseneti kakšna poledenela ploskev ali celec. Najbolj optimalne smuči pa so posebne, ti. backcountry smuči, namenjene prav pohodništvu. So nekoliko krajše, širše in trše, na srednjem delu so prav tako narebrene. Palice za pohodništvo so lahko nekoliko krajše od palic za klasično tehniko. Zaradi udiranja snega so dobrodošle nekoliko večje krpljice.

Tako, potrebujemo le še ustrezna oblačila. Več tanjših slojev oblačil omogoča, da lažje prilagajamo našo temperaturo. S konstantnim gibanjem nizke do srednje intenzivnosti ni strahu, da bi nas zazeblo ali “pregrelo”. Rokavice, kapa in sončna očala prav tako spadajo med obvezno opremo.

Poleg žeje in lakote nas na poti lahko preseneti še kakšna neprijetna prigoda. Nič nenavadnega ni, če se nam zlomi smučka ali palica, izgubi krpljica, poškoduje smučarska vez… Tudi to je del pohodništva, zato pred odhodom poskrbimo, da v nahrbtnik pospravimo komplet prve pomoči in kakšen kos drobnega orodja za nujne primere. Seveda pa v takšnih situacijah najbolj prav pride nekaj iznajdljivosti… Naše doživetje se sedaj lahko prične!

Kot bodoči učitelji teka na smučeh smo pohodništvo v takšni obliki pretekli vikend preizkusili tudi študentje Fakultete za šport. Pokljuka, raj za privržence smučarskega teka, vse bolj privablja tudi tiste, ki se s tem športom šele spogledujejo. Letošnja zima je zares radodarna in tako kaže, da se bomo doživetij na snegu lahko posluževali še tja v pomlad. Željni neokrnjene narave, idiličnih razgledov in čistega zraka se lahko odpravite na enodnevni izlet odkrivat tamkajšnje planine. Potrebujete le nekaj, da se vam med vijuganjem med pokljuškimi smrekami pod nogami ne bo udiralo. Izberite krplje ali smuči. Ob takem doživetju zagotovljeno niti študentje, vajeni telovadnic in športnih iger, niso ostali ravnodušni. Največ veselja je bilo slišati med valovitimi spusti po gozdu in tudi kakšen padec v mehak sneg je postal nadvse zabaven. Če ste ljubitelj dejavnosti v naravi vsekakor izkoristite odlično zimo in prihajajoči sončni vikend.

User comments

Jana Bratina
foto: Katja R.