Bloke – zibelka smučanja

Bloke – zibelka smučanja v srednji Evropi. Prvi doslej znani zapis o samoniklem bloškem smučanju – gibanju na smučeh po visokem snegu – je leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske opisal polihistor Janez Vajkard Valvazor. Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu. vir: www.bloke.si

Ugodne snežne razmere so nas tokrat zvabile v bloške smučine, ki so tekačem najlažje dostopne iz Nove vasi.

Z nekoliko sreče je ob dobrih zimskih razmerah tam okoli urejenih več kot 20km tekaških prog za klasično in drsalno tehniko, ki tehnično niso zahtevne in zato zelo primerne tudi za začetnike in pohodnike na smučeh. Vsako leto Turistično društvo Bloke organizira prireditev “Bloški teki”, ki bo letos potekala 10. februarja, na isti dan kot pustni karneval. Torej še razlog več za aktiven obisk tega mnogim nepoznanega okoliša.

Kaj lahko pričakujete, če so odpravite po smučinah starodavnih bloških smučarjev?  Lepe razglede in dolge ter (ponavadi) lepo urejene tekaške proge. Na čudovit sončen dan se torej obeta prava zimsko-tekaška idila. Ostale turistične ponudbe žal (še) ni. Poleg malice iz svojega nahrbtnika je potrebna tudi drugačna iznajdljivost. Recimo pri iskanju parkirnega mesta (pripravite se na gnečo, na grožnje domačinov povezane z mestnim redarstvom ali oboje). Enako velja za toaletne prostore. Od leta 1689 se v tem pogledu ni dosti spremenilo, le da sedaj proge urejajo z modernim teptalcem.

Da so Bloke res pravi smučarsko tekaški raj, si lahko ogledate na priloženem posnetku. Z veseljem pa bi ob odlični rekreaciji popili še topel čaj in kakšen košček bloške klobase!