5 nasvetov za boljši tek na smučeh

Tečete na smučeh, vendar niste povsem zadovoljni s svojo tehniko? Še posebej v teh dneh, ko na televiziji spremljamo tek vrhunskih smučarskih tekačev na olimpijadi v Sočiju, se marsikdo vpraša “kaj pa jaz delam narobe”?

Za vas smo pripravili 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali do boljše tehnike smučarskega teka

1.Ohranjajte sproščeno držo

Najpogostejša napaka rekreativnih tekačev je preveč krčevita drža na tekaških smučeh. Vedno si prizadevajte ohranjati sproščen položaj telesa; kolena naj bodo rahlo pokrčena, pogled pa vedno usmerjen 10-30m naprej! Tako boste imeli boljše ravnotežje, tek pa bo bolj varen in učinkovit.

2. Težišče prenesite naprej

Tako pri drsalni kot klasični tehniki teka na smučeh je zelo pomemben prenos teže s smučke na smučko. Hkrati pa je potrebno težišče po odrivu prenesti naprej, z visoko ohranjenimi boki. Tako boste inercijo telesa še bolje izkoristili ter na smučeh drseli dlje!

3. Pazite na pravilno vbadanje palic

Zelo pogosto rekreativni tekači vbadajo palice preveč pred sebe. Krpljice vbodite v sneg v širini prednjega dela čevljev. Roke naj gredo mimo telesa vzporedno in ne preveč široko. Tako bo odriv učinkovit!

4. Pravilno pripravite smuči

Slabo pripravljene smuči (nenamazane) zelo otežijo tek na smučeh. Večkrat se tekači izgovarjajo, da smuči ne mažejo, saj je tako rekreacija še bolj učinkovita. To je nesmisel, saj na ta način smučem krajšamo življenjsko dobo, hkrati pa je tehnično pravilen tek skoraj nemogoč. Smuči morajo odlično drseti, saj je ravno drsenje bistvo teka na smučeh.

5. Poiščite pomoč učitelja teka na smučeh

Za Slovence pravijo, da redko poiščemo strokovno pomoč. Vsega se najraje lotimo kar sami. Tek na smučeh ni alpsko smučanje na ozkih smučeh! Gre za popolnoma drugačno vrsto smučanja, zato tudi izkušenim alpskim smučarjem priporočamo uvodni tečaj ali zgolj individualno uro z učiteljem. Za popolne začetnike je osnovni tečaj klasične tehnike domala obvezen. Zakaj bi izgubili voljo do tako lepega športa samo zato, ker ste želeli izumiti “toplo vodo” ?tek_pokljuka