Padci na tekaških smučeh

Brez njih pač ne gre! Zgodi se popolnim začetnikom in tudi vrhunskim tekmovalcem in tekmovalkam. Le spomnimo se olimpijskih iger v Vancouvru in nesrečnega padca Petre Majdič. Ali so tekaške smuči res tako “nerodne”, da na njih lažje pademo kot na alpskih? Bistvena razlika v primerjavi z “običajnim” alpskim smučanjem je v smučarskih čevljih! Čevlji za tek na smučeh namreč nimajo nobene opore, ki bi nas silila v položaj s pokrčenimi koleni. Tekač mora zato bolj aktivno ohranjati ravnotežje tudi v smeri naprej-nazaj.

Kako najlažje preprečimo padce? Na smučeh stojimo kar se da sproščeno, predstavljajmo si, da je večina naše teže na prstih in ne na petah. Kolena rahlo pokrčimo in se nagnimo naprej. Tekači največkrat padejo na spustih, saj zaradi strahu iztegnejo kolena in se nagnejo nazaj. Padec je v tem primeru skoraj neizbežen. Zelo pomembno je, da že pri prvih korakih na tekaških smučeh osvojimo ravnotežje preko različnih vaj in iger. Potem bo nadaljevanje “kariere” v smučarskem teku veliko lažje in manj boleče.

Spodnji posnetek iz največjega tekaškega tekmovanja na svetu (Wasaloppet, 90km v klasični tehniki, Švedska) kaže na osnovno napako, zaradi katere množica tekačev pade. Med spustom so se ustrašili hitrosti, težo prenesli nazaj proti repom smuči ter padli. K sreči je sneg relativno mehak material in nam odpusti tudi kak spodrsljaj:)