Proti soncu; na poti iz Francije v Kazahstan

The Sun Trip 2013 je eno izmed najbolj odštekanih tekmovanj, kar ste jih kdaj videli. Oglejte si spodnji video!!!

Honza Galla in Karel Šebela sta si letos izbrala nekoliko drugačen dopust. Udeležila sta se izziva ” The Sun Trip 2013 ” – tekmovanja z vozili oz. kolesi na solarni pogon. Avanture brez primere, ki med Francijo in Kazahstanom zaobjame dobrih 7000km poti, se je sicer udeležilo 33 avanturistov, ki lahko potujejo sami ali v dvojicah. Na štartu v francoskem Chamberyu  je tako pot pred petimi dnevi pričelo 23 ekip!

V teh dneh potujejo tudi čez Slovenijo. Tako smo v Ivančni Gorici prestregli  češka predstavnika, ki sta trenutno na skupno 3. mestu. Na dolgi poti se bosta soočala z različnimi težavami; od navigacije, do tehničnih okvar, utrujenosti… Vozili, ki sta jih sestavila sta v osnovi ležeči tricikli podjetja AZUB z dodanimi prikolicami s sončnimi celicami. Vsak tricikel ima vgrajen elektro motor, ki se napaja iz baterij-slednje je dovoljeno na tem tekmovanju polniti le s pomočjo sonca! Dnevno prevozita/prekolesarita okoli 200km, približno 2/3 poti pa ob ugodnem vremenu opravita s pomočjo sončne energije. Kolesarjenje pričneta vsak dan okoli 8. ure in ga zaključita ob 21. uri zvečer. Do Astane, glavnega mesta Kazahstana, želita priti v 40 dneh, kar bo po njunem mnenju dovolj za visoko skupno uvrstitev.

Nagrad na tekmovanju ni, prav tako udeleženci niso plačali štartnine ali drugih dajatev organizatorju. Gre za izziv, prepotovati veliko razdaljo, premagati ovire in pot opraviti na ekološki način. Več informaciji o Karlu in Honzi na strani Czech-Solar-Team. O tekmovanju izveste več na strani organizatorja, kjer lahko trenutno pozicijo tekmovalcem spremljate v živo!

solar_cz