Skike = ski+bike ?

Skike (izg. skajk), je relativno nov šport, ki  je doma in na tujem vedno bolj priljubljen. V osnovi gre za različico nordijskega rolkanja, a se od podobnih izdelkov bistveno razlikuje. Kot prvo naj povem, da ne gre za “malo bolj čudne” rolarje. Kljub temu, da je princip skika podoben;  nataknemo jih na noge, ter se z njimi vozimo naokrog, gre za nekoliko drugačno gibanje. Poleg tega pa smo z izbiro primerne podlage precej manj omejeni. Da, skajkamo lahko tudi po makadamskih in utrjenih gozdnih ali travnatih poteh! Šport še najbolj spominja na smučarski tek v drsalni tehniki (kot lahko vidite tudi v posnetem filmčku), zaradi uporabe palic med vadbo delujejo praktično vse mišične skupine.

V primerjavi s podobnimi izdelki vidim nekatere tehnične prednosti:

  1. Uporaba vsakršnih čevljev. Vsekakor pa priporočam nekoliko tršo športno obutev. Če se ukvarjate s smučarskim tekom, so tisti čevlji več kot odlični!
  2. Učinkovite zavore. Vsak skike ima enostavno a zelo učinkovito zavoro. Ko iztegnemo nogo v kolenu, zavora pritisne na zadnje kolo. Tudi na 20% spustu v dežju nisem imel težav.
  3. Prilagoditev nogi. Vsak skike (levi, desni) prilagodimo posamezno – noge ” na x” ali “na o”.
  4. Velika kolesa in gume z zračnicami omogočajo vožnjo po slabšem terenu, makadamu,… Tedaj skike šele prav zaživi!

Med zimske kolesarske priprave sem z veseljem vključil treninge SKIKa. Sedaj, ko so razmere ugodne tudi tečem na smučeh, vendar je Skike vsaj zame bolj priročna rešitev. Ni se potrebno voziti precej daleč na tekaške proge, poleg tega nisem odvisen od vremenskih razmer. Skajkanje ponoči ali v dežju? Noben problem. Le za lastno varnost moraš poskrbeti z uporabo primerne osvetlitve ter neprometnih poti. Moram priznati, da za SKIKE kar drži pesem Zmelkoow: “Ne morem več, a ustavit se, ne morem več!” Skajkanje te zasvoji. Si upaš?

Odskajkajte na uradno spletno stran!