Tek na smučeh – kako začeti

Ko se lotimo neke nove športne aktivnosti, je dobro začeti na začetku. Zdi pa se mi, da veliko ljudi počne ravno nasprotno; začnejo na koncu in ne obratno! Slišal sem, da nekateri radi berejo knjige od zadaj naprej (ne govorim o pripadnikih nekaterih verstev, ki tudi pišejo v drugo smer kot preostanek sveta). Ali lahko nekaj podobnega naredimo tudi pri učenju, recimo pri učenju teka na smučeh? Je kaj takega koristno?

mesabi_ski_crash

Foto: Bryan French

Pred dnevi smo se s šolo teka na smučeh Ad-venture.si udeležili tekaškega sejma v Logatcu. Pretirano se obiskovalcev ni trlo, kljub temu pa sem opazil zanimiv fenomen. Še posebej začetniki pri tej zimski športni aktivnosti so se takoj po prihodu na prizorišče najprej zagnali med opremo za tek na smučeh. Le redke je zanimalo, da bi se pravilne tehnike teka dejansko naučili. Je res potrebna “iztreznitev”, ko prvič stopimo na tekaške smuči, se večino časa pobiramo s tal, skupimo kakšno modrico in si naposled rečemo – morda pa bi moral na tečaj teka na smučeh!

Rekreativci velikokrat beremo knjigo od zadaj. Začnemo pri OPREMI. Po možnosti najboljši in najdražji, pri taki, ki daleč presega naše potrebe in ZNANJE. Slednjega imamo namreč “še kar nekaj”, saj beremo različne revije in gledamo videoposnetke na internetu. Le še prave smuči, čevlje, palice in oblačila rabimo in že bomo sebi in drugim dokazali, da s pravo opremo pa se da teči na smučeh, kolesariti, igrati tenis,…

Moj nasvet je, da pričnete liste v knjigi rekreacije listati od spredaj in enega za drugim. Vsako izpuščeno poglavje bo namreč kasneje potrebno večkrat prebrati! Vsem, ki se spogledujete s tekom na smučeh pa predlagam, da si za začetek opremo kar izposodijo. Le okoli 10€ vas bo stalo za pol dneva, zagotovo pa je več kot uro ali dve ne boste zmogli aktivno uporabljati. V idealnem primeru vam bo pri prvih korakih pomagal učitelj teka na smučeh, začeli boste v klasični tehniki in se najprej privadili na tekaške smuči (popolnoma drugačna pesem kot alpsko smučanje!). Ne le, da boste tako najhitreje osvojili OSNOVE, ki velikokrat manjkajo tudi “izkušenim” rekreativnim tekačem, na ta način boste zagotovo vzljubili tek na smučeh, saj bo izkušnja pozitivna in strah premagan. Odprli boste vrata novim zimskim užitkom in z nasvetom učitelja pričeli razmišljati tudi o svoji opremi, ki vas mimogrede lahko stane manj kot 100€.

Se vidimo na snegu!

Aleksej