21/03/2011

Srečko Petkovšek

Srečko Petkovšek, aktiven paraplegik, ki bi mu invalidsko kolo omogočilo bolj kvalitetno življenje

»Imeti tako kolo bi bilo prečudovito, saj bi prišel marsikam, kamor zdaj zaradi

bolezni ne morem.«

Srečko Petkovšek se je rodil v Postojni leta 1961. V bližini Postojne, majhni vasici Hrenovice, skupaj z družino živi tudi zdaj. Pred 28 leti se mu je pripetila huda prometna nesreča. Takrat si je Srečko poškodoval hrbtenico in postal paraplegik. »Življenje se mi je spremenilo za 100%,« pripoveduje Srečko in nadaljuje: »Na srečo imam družino, soprogo in dva sinova, ki so mi že od vsega začetka stali ob strani. Pomagali so mi, da sem se hitro navadil na spremenjen način življenja.«

Kmalu po nesreči se je vpisal v društvo paraplegikov Istre in Krasa in se vključil v raznovrstne športne dejavnosti: »Začel sem kegljati, streljati, plavati, postal sem tudi ribič. Stalno se trudim biti aktiven, se rekreirati in ukvarjati s športom, ker se potem dosti boljše počutim – tako psihično kot fizično.«

Srečkotu trenutno invalidski voziček ne dopušča, da bi lahko šel, kamor bi hotel. To bi mu omogočilo invalidsko kolo, nad katerim ga je navdušil prijatelj: »Sprva nisem verjel, ko mi je pravil, kako je to super zadeva, potem pa sem ga enkrat poskusil in nisem hotel več dol,« nasmejano pravi Srečko.

Zdravi ljudje gredo tja, kjer jim je lepo in tega si želi tudi Srečko. Čeprav mu, ko z vozičkom naleti na kakšno oviro, visok pločnik in podobne neprilike, ljudje hitro in radi priskočijo na pomoč, si želi večje neodvisnosti. »800 metrov stran od naše vasi je gozd. Spomnim se, da sva tam z očetom dostikrat nabirala gobe, blizu je tudi reka Nanoščica. Na žalost ta kraj z vozičkom ni dostopen, z invalidskim kolesom pa ne bi bilo nobenih problemov.« Srečko pravi, da bi tja šla skupaj z ženo, v reki ulovila kakšno ribo in nabrala kakšno gobo.

»Imeti tako kolo bi bilo prečudovito, saj bi prišel marsikam, kamor zdaj zaradi bolezni ne morem.«

Sam si kolesa s svojo pokojnino žal ne more privoščiti. Športno društvo Ad-venture.si se je odločilo, da mu pri tem pomaga. Želimo si, da bi nam s skupno močjo uspelo Srečkotu zagotoviti kolo in mu s tem izpolniti življenjsko željo.

1 misel o “Srečko Petkovšek

Dodaj odgovor