Oprema za tek na smučeh: Kaj izbrati?

V zadnjem članku smo si ogledali bistvene značilnosti in razlike med klasično in drsalno tehniko teka na smučeh. Tokrat poglejmo, kakšno opremo je potrebno izbrati za tek na smučeh v obeh tehnikah.

Smuči

Brez njih zagotovo ne bo šlo! Proizvajalci nam izbiro smuči navadno olajšajo, saj so smuči za klasično tehniko označene z besedico “classic”, tiste za drsalno pa s “skate”. Prva opazna razlika med smučmi za drsalno in klasično tehniko je v dolžini. Za drsalno tehniko izberem smuči, ki v dolžino merijo 5 -10cm več od naše telesne višine. Za klasično tehniko izberemo smuči, ki so od nas višje za 15-20cm. Smuči za klasično tehniko so nekoliko širše, njihove krivine (prednji deli smuči) pa so bolj ukrivljene kot pri smučeh za drsalno tehniko. smuči_klasikaPri smučeh za klasično tehniko obstaja več podtipov drsne obloge. Pri tej tehniki teka mora smučka ob odrivu “prijeti” oziroma se za trenutek zlepiti s podlago. Tako obstajajo narebrene smuči, ki imajo drsno podlago na območju tekaške vezi ostro narezano v prečni smeri. Ti “zobci” omogočajo odriv med tekom. Tovrsten podtip smuči je zelo primeren za začetnike in rekreativne tekače, saj ne zahteva veliko priprave (mazanja z voski). V zadnjem času so vse bolj popularne smuči ki imajo drsno površino izboljšano z “nano strukturo”. Tovrstna drsna oblika je povsem gladka na otip, ampak zaradi mikroskopske strukture omogoča tako drsenje kot odriv. Tip smuči, ki je najbolj razširjen v tekmovalnem teku pa so klasične smuči za mazanje z voski za oprijem. Te smuči imajo popolnoma gladko drsno oblogo, ki jo v predelu tekaške vezi mažemo s posebnimi voski za odriv. Repi in konice smuči pa se mažejo z voski za drsenje. Te smuči omogočajo najboljši oprijem ter največjo hitrost, njihova velika “pomanjkljivost” pa je, da zahtevajo “mazanje” praktično pred vsakim tekom. Glede na temperaturo in tip snega je namreč potrebno izbrati ustrezen tip voska oziroma klistra, ki je v bistvu tekoči vosek. Seveda je potrebno voske po uporabi očistiti, kar pomeni še dodatno delo s pripravo smuči. Vrhunske smuči za klasično tehniko teka lahko izberemu tudi glede na telesno težo (trši in mehkejši upogib), ter vremenske pogoje (cold ali plus drsna obloga).

skate_smuci

Pri smučeh za drsalno tehniko je izbira bistveno enostavnejša. Vsi podtipi smuči imajo popolnoma gladko drsno oblogo, ki se razlikuje glede na tip strukture in material. Predvsem dražje smuči lahko izberemo z drsno oblogo za mrzle (oznaka cold) ali “tople” (oznaka plus) vremenske razmere. Priprava smuči za drsalno tehniko je relativno enostavna, saj jih namažemo le z voski za drsenje (lahko se likajo ali nanesejo v spreju/tekočini).

palicePalicepašček

Palice za tek v klasični ali drsalni tehniki se razlikujejo le v višini. Za tek v klasični tehniki izberimo palice, ki nam ob vzravnani drži online casino (obuti smo v tekaške čevlje) segajo nekaj centimetrov pod višino ramen. Pomagamo si lahko tudi s formulo 0,85 x telesna višina. Palice za drsalno tehniko so daljše in ob vzravnani drži segajo do višine brade. Uporabimo lahko tudi formulo 0,90 x telesna višina. Sicer se palice za tek na smučeh bistveno razlikujejo od pohodniških ali tistih za alpsko smučanje! Ročaj in pašček sta prilagojena za tek, steblo palice je popolnoma ravno, krpljica in konica sta drugačne oblike kot pri drugih vrstah palic. Dražje palice so izdelane iz ogljikovih in kevlarskih vlaken, cenejše iz aluminija in steklenih vlaken. Pri izbiri bodimo poleg višine pozorni na udobje, pašček se mora lepo prilegati in če je mogoče izberimo moderni tip paščka, ki se zatisne in prilagodi zapestju (ne zgolj zank za zapestja).

Tekaški čevlji in vezi

Zelo pomembno je, da izberemo tekaške čevlje, ki ustrezajo tipu tekaške vezi (in obratno). V našem prostoru je najpogostejši standard z oznako  “NNN”, ki ga uporablja pri svojih izdelkih tudi podjetje Alpina. Bistvenih razlik med vezmi za klasično in drsalno tehniko ni, nekateri proizvajalci pa imajo v ponudbi različne modele glede na tehniko teka. Pri čevljih je izbira bolj široka, poznamo namreč 3 različne tipe čevljev za tek na smučeh. Čevlji za klasično tehniko so nižji in manj stabilni, podplat je bolj upogljiv, kar omogoča lažji odriv. Čevlji za drsalno tehniko so višji, imajo značilno manšeto, ki stabilizira skočni sklep v prečni smeri, podplat je trd in neupogljiv –  vse to omogoča optimalni prenos energije pri odrivu vstran. Za manj zahtevne tekače, ki tečejo tako v drsalni kot klasični tehniki, so primerni kombinirani tekaški čevlji. Zanje je značilen mehak upogib podplata ter nekoliko nižja manšeta za stabilizacijo. Če ste začetnik v teku na smučeh, so kombinirani čevlji prava izbira za vas.

čevlji_tek

Oblačila

Dejstvo je, da za rekreativni tek na smučeh ne potrebujemo posebnih oblačil. Za spoznavanje s to aktivnostjo zadostujejo katerakoli športna oblačila. Odsvetujemo uporabo širokih zimskih hlač za alpsko smučanje, saj nas bodo pri teku ovirale. Pri oblačenju upoštevajmo  “princip čebule“. Oblecimo torej več slojev tanjših oblačil, da bomo lahko kontrolirali toploto – z ogrevanjem bo občutek mraza izginil, hitro bo postalo tudi vroče, kljub nizkim temperaturam zraka. V osnovno opremo smučarja tekača spadajo rokavice, ki nas ščitijo pred mrazom, žulji  in v primeru padcev tudi odrgninami. Izberimo tanjše rokavice, v katerih je občutek za oprijem palice boljši. Ne pozabimo na pokrivalo, ter sončna očala in kremo – nevarni UV žarki nas v zimskih razmerah še hitreje najdejo.

Ko postane tek na smučeh vaša nova ljubezen, se splača nekaj več vložiti tudi v oblačila namenjena temu športu. Ponudba je pestra, materiali zračni in udobni, kroji pa različni; od povsem oprijetih, do nekoliko bolj ohlapnih, ki so v zadnjem času bolj priljubljena.

oblačila_tek

Aleksej Dolinšek, dipl.šp,rek.
Šola teka na smučeh Ad-venture.si