Oprema za tek na smučeh – palice

Medtem ko je izbira pravilnih smuči za tek na smučeh nekoliko večji zalogaj, je pri tekaških palicah drugače. Palice za klasično tehniko teka na smučeh se ne razlikujejo bistveno od tistih za drsalno tehniko. Pravzaprav je razlika zgolj v dolžini, palice za tek na smučeh v klasični tehniki so namreč krajše.

juha-mieto-pro-model-xpm-70

Kako izberemo pravilno dolžino palic za tek na smučeh?

klasična tehnika: obuti v tekaške čevlje stojimo vzravnano in palico prislonimo k telesu. Palice naj bi segale nekaj centimetrov pod višino naših ramen. Uporabimo lahko tudi formulo telesna višina x 0,85.

drsalna tehnika: tudi tukaj pomerimo palice obuti v tekaške čevlje. Ko palico prislonimo k telesu nam sega do višine brade. Pomagamo si lahko tudi s formulo telesna višina x 0,9.

Palice se sicer med seboj razlikujejo po materialu, iz katerega je narejeno steblo palice (ogljikova vlakna, steklena vlakna, aluminij,…), vrsti pasov, ročajev ter obliki krpljice in konice. Vse našteto določa tudi ceno palice za tek na smučeh.

Kaj torej izbrati iz pestre ponudbe in mnogo proizvajalcev? Vsekakor iščite najprej “udobje”, torej dober občutek, ko palico primete v roke in si zatisnete pas okoli zapestja. Priporočamo vam novejšo obliko pasu in ne zgolj “zanke”,  ki je precej manj udobna, palico pa lahko kdaj nehote izpustite iz rok. Če boste na smučeh tudi hodili po neurejenih podlagah, naj bo krpljica večja, da se manj udira v sneg. Pa dober tek!

DCIM100MEDIA