Oprema za tek na smučeh : smuči

Zima trka na vrata in kmalu bodo razmere več kot primerne za tek na smučeh! Pričenjajo se tudi različne prodajne akcije, znižanja opreme, sejmi kjer bo na voljo rabljena oprema za tek na smučeh… Prav pri izbiri tekaških smuči pa se večkrat “zalomi”, zato si tokrat poglejmo na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri smuči za tek na smučeh.

smučke

1. Rabljena oprema: je lahko zelo kvalitetna in nam služi še vrsto let. Smuči za tek na smučeh so ob vestni uporabi in negi zelo vzdržljive, s kvalitetnim parom si lahko obetamo tudi 10 in več sezon rekreativnega teka na urejenih tekaških progah. Ko kupujemo rabljene tekaške smuči moramo pazljivo pregledati drsno oblogo. Udrtin in drugih poškodb naj bo čim manj, sicer bodo smuči izgubile drsnost. Nato preglejmo vezi (če so nameščene), ali delujejo, ali so čvrsto pritrjene. Mnogokrat se zgodi, da se vezi pri trših padcih razrahljajo lahko tudi poškodujejo. Nenazadnje morajo biti tekaške smuči strukturalno brezhibne, torej brez razpok in prelomov. Posebej pozorni bodimo na predel krivine smuči, ki se hitreje poškoduje.

2. Dolžina smuči: Osnovno priporočilo je sledeče; klasična tehnika zahteva smuči, ki so za 15-20cm daljše od naše telesne višine. Drsalna tehnika zahteva nekoliko krajše smuči, ki so za 5-10cm daljše od naše višine. Pri nekaterih smučeh je poleg dolžine navedena tudi teža tekača, za katero so smuči predvidene. Tedaj se ravnajmo po tem priporočilu proizvajalca opreme.

3. Vrste smuči: V osnovi tekaške smuči delimo na klasične in smuči za drsalno tehniko. Smuči za klasično tehniko lahko nekoliko širše in imajo vedno bolj poudarjene krivine. Smuči za klasično tehniko so lahko treh vrst; s popolnoma gladko drsno oblogo (za tek jih je vsakič potrebno mazati z voski za oprijem, te smuči so najhitrejše), z narebreno drsno ploskvijo (ni potrebno mazanje za oprijem) in z “nano” drsno ploskvijo (mikroskopska obdelava površine omogoča oprijem pri odrivu, ne smemo jih mazati!). Začetnikom priporočamo smuči z narebreno drsno podlago ali “nano” strukturo. Smuči za drsalno tehniko imajo manj poudarjene krivine in so lahko nekoliko ožje. Vse imajo gladko drsno površino in jih je potrebno mazati le z voski za boljše drsenje.

Vse o opremi za tek na smučeh boste lahko izvedeli tudi na sejmu tekaške opreme, ki bo potekal  v soboto 7.decembra 2013, med 10. in 16. uro v Kulturnem domu KS Tabor v Logatcu. Vabi zavod za intelektualne dejavnosti Ad Pirum!