Skupaj na Ljubljanski maraton 2.del

Še 10 dni nas loči do največje tekaške prireditve pri nas. Priprave-takšne in drugačne gredo počasi k koncu. Svojih tekaških zmogljivosti do maratona ne bomo več uspeli bistveno izboljšati, lahko pa še dosti naredimo glede psihološke priprave, se pravilno prehranjujemo ter pazimo, da ne zbolimo!

Kaj početi preostalih 10 dni pred našim velikim nastopom?

  • Količino treninga bomo v zadnjem tednu pred maratonom bistveno zmanjšali. Zadnji dan pred tekmovanjem načeloma ne bomo imeli treninga, prejšnje dni pa bo intenzivnost in trajanje mnogo manjše kot poprej.
  • Zelo pomembno je polnjenje energijskih zalog in zadostna hidracija pred samim nastopom! Cel zadnji teden bodimo posebej pozorni na to. Izogibajmo se mastnim jedem, v prehrani povečajmo delež ogljikovih hidratov (kruh,testenine,zelenjava,sadje…). Izogibajmo se tudi alkoholu! Večkrat slišimo, da imajo vrhunski športniki pa tudi rekreativci posebne režime prehrane pred tekmovanjem…če tega prej še niste preizkusili vam toplo odsvetujem. Kar nekomu ustreza še ne pomeni da je dobro tudi za vas! Jejmo torej hrano, ki smo jo navajeni, zmanjšajmo vnos maščob ter povečajmo količino OH.
  • Marsikdo tik pred maratonom podleže skušnjavi in si omisli kak nov kos tekaške opreme, morda kakšeno revolucionarno prehransko dopolnilo… Ne počnite tega! Če ste v vaših copatih tekli celo leto, tecite v njih tudi maraton. Pa čeprav so umazani in pošvedrani. Skratka, vsakršnim nepreizkušenim novostim se kljub skušnjavi raje izognite.

Želim vam lep vikend, ki ga boste nedvomno izkoristili še za zadnje resne treninge pred vrhuncem tekaške sezone 🙂 Pred maratonom pa sledi še 3. del mini-serije.