Prihodnost v teku na smučeh

Finski proizvajalec ONEWAY  te dni na največjem športnem sejmu ISPO v Munchnu predstavlja svoje izdelke in inovacije. Med slednje lahko zagotovo uvrstimo popolnoma nov koncept tekaške vezi CONCEPT 2020. Gre za izjemno lahko vez, narejeno iz karbonskih vlaken, ki tehta le 49 gramov. Čevlji, ki so kompatibilni z omenjeno vezjo so prav tako narejeni v kombinaciji z ogljikovimi vlakni in tehtajo manj kot 300g.

OW_2020

Idelek, ki je trenutno še v prototipni fazi je zagotovo korak naprej, po njem pa bodo najprej posegli tekmovalci. Spomnimo podobnih inovacij, ki smo jim bili priča v preteklih letih; smuči z luknjo v krivini proizvajalca Fischer, ukrivljenih ogljikovih palic za tek na smučeh proizvajalca EXEL, različnih sistemov, ki nadomeščajo uporabo maž pri klasičnih smučeh (nano materiali, klip-klap sistemi ipd).

holeskipressreleasesept1_09-3Nenazadnje ne smemo pozabiti na inovacije in produkte slovenskih proizvajalcev. Alpina je še vedno vodilno podjetje med proizvajalci čevljev za tek na smučeh z največ tekmovalci v svetovnem pokalu. Pri razvoju čevljev so združili moči tudi z Inštitutom Jožef Stefan v Ljubljani, kjer so z biomehanskega vidika optimizirali njihove modele. Če ste pozorni, imajo tekaški čevlji za drsalno tehniko asimetrično vpetje golenske opornice. Slednje služi bolj naravnemu gibanju goleni ob upogibu kolena.

Če na smučeh le uživate v naravi ali pa resno trenirate, zanimivo je slediti napredkom v tehnologiji teka na smučeh. Nenazadnje prihajamo iz države, ki je na svetovnem tekaškem zemljevidu še kako prepoznavna!