Via Alpina, ali po sonce na obalo

Včasih doživiš tudi kaj nepričakovanega in tako bi lahko opisal današnji gorsko kolesarski izlet po pohodniški poti ViaAlpina. Zjutraj se mi še sanjalo ni, kje bom pravzaprav kolesaril. Poznal sem le izhodišče izleta; Sesljan oziroma po italjansko Sistjano.

Izkazalo se je, da ponuja ta (pozimi) idiličen kraj super možnosti za gorsko kolesarjenje! Skozenj namreč poteka “rumena” pohodna pot ViaAlpina o kateri na uradni strani pravijo takole: Rumena pot vodi pohodnika od morske gladine do 3.000 m nadmorske višine, od Jadrana do allgäuskih planinskih pašnikov, od stičišča germanske in romanske kulture v Bolzanu vse do nedotaknjene narave Lechtala, od Dolomitov, zraslih iz oceanov, pa do območja, kjer so našli »ledenodobnega bojevnika« Ötzija iz Similauna: pohod je pravo uživanje ob enkratnih nasprotujočih si naravnih lepotah.

Do Ötzija sicer nisem prišel, sem pa srečal njegovega daljnega prednika; največjega in najbolj ohranjenega italjanskega dinozavra! Da, prav ste slišali, tudi na to znamenitost boste naleteli pri obisku ViaAlpine na odseku med Devinom in “Ribiško vasico” (Villagio del Pescatore).

Priporočam vsem ljubiteljem “singlic”, pohodnikom, romantikom…da se ne izgubite, lahko z uradne strani še GPS track naložite!