EIVIE Speed Record TEAM

Eivie – sinonim za hitrost.

Damjan Zabovnik, kolesar in konstruktor rekordnega vozila na človeški pogon EIVIE ne odneha zlepa. Strast v podiranju hitrostnih rekordov s posebnimi ležečimi kolesi, zaprtimi v aerodinamično lupino, ga je prevzela že leta 2003. Do danes je vozilo že dvakrat doživelo preporod, vsakič je hitrejše in tehnično bolj dovršeno. Zabovnik je v svetu vozil na človeški pogon nekaj posebnega. Kot prvo – je edini, ki se s svojim vozilom vozi vzvratno! Da, prav ste slišali. Z glavo skozi zid, bi se lahko reklo. Takšna domislica omogoča, da je vozilo kar se da majhno, to pa je odločilno za majhen zračni upor in čim večjo hitrost. Kot drugo – je edini dirkač, ki je svoje vozilo vedno tudi sam zasnoval, izdelal in z njim uspešno išče meje mogočega.

Svoj trud in vztrajnost je Damjan okronal tudi z dvema svetovnima rekordoma: v vožnji na eno uro ter v sprintu na 200m. V čast mi je, da sem pri obeh rekordih sodeloval kot asistent/mehanik. Gre za res zanimive izkušnje!

EIVIE III je novo vozilo, ki je nastalo s pomočjo vodilnih strokovnjakov na področju aerodinamike. Testiranja v Nemčiji so že pokazala, da je bistveno hitrejše od prejšnjega vozila Eivie II. Damjan se že pripravlja na podiranje novih rekordov, želja je tudi ponoven obisk Battle Mountaina v ameriški zvezni državi Nevada, kjer se postavljajo najvišje hitrosti na svetu. Seveda pa se kot ponavadi zatakne pri sredstvih, ki so potrebna za tak projekt.

Nekaj Damjanovih dosežkov je zapisanih spodaj:

  • 109,8 km/h over 200m – flying start, Battle Mountain, Nevada, 2003: Damjan Zabovnik Eivie I
  • 117,0 km/h over 200m AND over 1000m(!) – flying start, Battle Mountain, Nevada, 2005: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 119,1 km/h over 200m – flying start, Battle Mountain, Nevada, 2006: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 120,6 km/h over 200m – flying start, Battle Mountain, Nevada, 2007: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 84,7 km/h average speed for 49 minutes – standing start, Casa Grande, Arizona. 2006: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 84,17 km in one hour – standing start (European record, 3rd fastest in the world) despite technical problems, Casa Grande, Arizona. 2007: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 87,123 km in one hour – standing start (The World Record), despite worse and worse visibility from lap to lap, Dekra Test Oval (Eurospeedway Lausitz), Germany, 2008: Damjan Zabovnik Eivie II
  • 107,2 km/h over 200m low-altitude (The World Record), Dekra Test Oval (Eurospeedway Lausitz), Germany, 31st July 2009: Damjan Zabovnik Eivie IIEIVIE II, s katerim je Zabovnik postavil 2 svetovna rekorda je tudi uradno na prodaj!

    [flagallery gid=2 name=”Gallery” skin=default]