And now for something completely different…

…se je glasila komična parola angleškega Monty Pythona. Uporabim jo zgolj zato, ker je tale prispevek po tematiki res precej drugačen od ostalih na tej spletni strani. Tema je namreč vse prej kot komična-pa čeprav marsikdo ob besedi “ZEITGEIST” zastriže z ušesi, ali celo zamahne z roko.

ZEITGEIST-Moving forward (op.p.: Duh časa-premik naprej), je že tretji film, ki se dotika nadvse “neprijetne” teme. Rekel bi, da s kruto racionalnostjo in brezčutnostjo secira današnjo družbo-ki tvori “svet” v katerem vsi živimo. Denar, dobiček, dolgovi, svetovna ekonomija, lakota, revščina, vojne, bogatenje peščice prebivalstva, tiskanje denarja brez kritja, kolaps sistema…težke teme, porečete! Seveda, če sedajle tole berete, vam zagotovo ne gre slabo-in kadar nam ne gre slabo, želimo takšno stanje tudi ohraniti, že razmišljanje nam je včasih pretežko! Opažam, da sem tak tudi sam. Že dolgo časa ne spremljam poročil, ne gledam TVja, berem časopisov…zakaj? Ker so vesti po mojem mnenju zastrašujoče. Povejte mi, kdaj ste v medijih zasledili novico o res pozitivnem dogodku. Morda da so gasilci z drevesa rešili mačko in podobne neumnosti (naj mi mačka ne zameri)? Lepo vas prosim! In tako sem sam pri sebi dosegel status-quo. Živim v nekem milnem mehurčku, ne ukvarjam se s politiko, ekonomijo, naravnimi katastrofami (mislim da je bolj primeren izraz-družbene katastrofe). Toda ta rešitev ni trajna – tako kot ni trajen naš sistem, ki temelji na izkoriščanju fosilnih goriv in izkoriščanju milijard ljudi po celem svetu.

Da ne bom predolg-vzemite si ti dve uri in pol časa, ter poglejte film. Najbrž precej več časa na dan preživite med brskanjem po spletu in gledanjem televizije. Izoblikujte si mnenje-kakršnokoli, toda ne tratite časa z ocenjevanjem filmske produkcije, to tukaj ni bistveno! Mislim da ni slabšega kot to, da o teh rečeh nimamo mnenja. Vesel bom vaših komentarjev.
(vklopite si lahko slovenske podnapise s klikom na “CC”)

Lansko leto je J.Fresco predaval tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani. Nevem, ali so Gallusovo dvorano napolnili, vem pa, da so bile vstopnice preko 20€. Seveda se predavanja nisem udeležil, saj se mi to zdi odločno predrago, glede na idejo, ki jo zagovarjajo. Vsekakor pa je potrebno vedeti, da so s tako rečjo določeni stroški, ki se jim nikakor ne moremo izogniti. Zagotovo pa morajo ti ljudje tudi kakšen cekin zaslužiti, razen če živijo od sonca, vode in zraka (ponekod je to še zastonj).

Nenazadnje, ugotavljam da je ta prispevek pravzaprav še kako povezan z DOSom in podobnimi izzivi telesa in duha. Posameznik, ki se takšnega izziva loti, je za marsikoga neumnež brez primere! Cele dneve se žene, pri tem pa ne zasluži niti beliča! Še dobro, da obstajajo tudi “normalni”, kam bi sicer šel ta svet…*

Aleksej

*Pozor: sarkazem.