Tek na Grintovec 2013

Tek na Grintovec je nedvomno najtežji slovenski gorski tek. Proga, ki se neprestano vzpenja, popelje tekače izpred doma v Kamniški Bistrici na sam vrh Grintovca, in v 9,6 kilometra premaga kar 1975 višinskih metrov!!! Gre za resnično ekstremno preizkušnjo, ki se je udeležujejo tekači s celega sveta. Letos se je zbralo preko 370 udeležencev iz 15 držav, med drugim tudi ZDA, Japonske, Eritreje… Že 15. tek na Grintovec je tudi letos organiziral Klub gorskih tekačev Papež iz Kamnika.

Teka se je udeležila Jana Bratina (ŠD Ad-venture.si) in v absolutni konkurenci zasedla 4. mesto s časom 1:55:48! Pred njo so na vrh pritekle le Mateja Kosovelj (ŠD Nanos Podnanos) s časom 1:40:09, sledili sta Veronika Jurisič (CRO) s časom 1:43:57 in lanska zmagovalka Iva Milesova (CZE) s časom 1:47:40. Za ta izjemen uspeh v močni mednarodni konkurenci Jani iskreno čestitamo in želimo hitre noge ter močno voljo na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, ki poteka prihodnji vikend na Poljskem.DCIM100MEDIA

Med tekači je slavil Azerya Teklay (ERI) s časom 1:22:14. Sledila sta Nejc Kuhar (KGT Papež) s časom 1:24:09 in Alex Baldaccini (ITA) s časom 1:25:08. Vsem udeležencem iskreno čestitamo in se vidimo zopet na Teku na Grintovec 2014!

Jana Bratina je po tekmi povedala: »Na tekmo sem prišla zelo sproščena, predvsem zato, ker je bila to zame prva udeležba na tem teku. Vzponi mi ne ležijo preveč in tudi večjih pričakovanj zato ni bilo. Tako sem začela povsem v svojem tempu in že v začetku prehitela večino Slovenk, ki jih srečujem na domačih tekmah. Do sedla je bilo peklensko vroče. Počutila sem se zelo dobro, še posebej ob vzpodbudah navijačev s Kokrskega sedla. Res izjemno dober občutek! Na sedlu me je pričakal Aleksej in izvedela sem, da imam pred sabo še Andrejo in da se mi obeta zelo lepa uvrstitev. Izkoristila sem priložnost in jo na nekoliko bolj položnem delu tudi ujela. Do vrha sem si nabrala še nekaj prednosti, na račun energije, ki ti jo da množica navijačev ob progi. To je resnično tekma za uživati! Z Aleksejem sva pretekli mesec delala predvsem na vzponih in včerajšnji izid mi daje samozavest tudi za bližajoče SP v gorskem teku, katerega se že zelo veselim.«

Prireditev izpeljana na visokem nivoju, vreme pa sončno z izjemno visokimi temperaturami – organizatorja bi ob tem opomnili in konstruktivno predlagali, da v bodoče na okrepčevalnicah ponudi tudi izotonične pijače, športne gele z dodanimi elektroliti ali slano hrano. Dehidraciji se pri tako intenzivnem naporu v vročini skoraj ni mogoče izogniti in le srečno naključje je, da po naših informacijah nihče izmed udeležencev ni doživel z vročino povezanih zdravstvenih težav.

Dokumentarni film o Teku na Grintovec – Kralji višin: